Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

 

Λειτουργία και Αρμοδιότητες Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας


Για ποια θέματα αποφασίζει το τοπικό συμβούλιο;

Τα όργανα διοίκησης των δημοτικών κοινοτήτων, συμμετέχουν κατά περίπτωση στη διαδικασία λήψης απόφασης από τα όργανα διοίκησης του δήμου τα οποία και είναι επιφορτισμένα με τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Πρόκειται για αρμοδιότητες, κυρίως, γνωμοδοτικού χαρακτήρα, οι οποίες ασκούνται στα όρια της συγκεκριμένης δημοτικής κοινότητας είτε με πρωτοβουλία των οργάνων της δημοτικής κοινότητας είτε κατόπιν παραπομπής από τα αρμόδια όργανα του δήμου. Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος, με απόφασή του, μπορεί να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στους προέδρους δημοτικών κοινοτήτων ή στα συμβούλια. Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο, με απόφασή του, μπορεί να μεταβιβάζει συγκεκριμένες αρμοδιότητές του στους προέδρους δημοτικών κοινοτήτων ή στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων. Οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται μέσα στα όρια της οικείας κοινότητας.

Κάθε πότε συνεδριάζει το τοπικό συμβούλιο;

Το συμβούλιο δημοτικής κοινότητας συνεδριάζει μόνο δια ζώσης, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του:

μία τουλάχιστον φορά το μήνα, υποχρεωτικά, ακόμα και αν δεν υπάρχουν θέματα για συζήτηση ή μοναδικό θέμα είναι η ενημέρωση δημοτών για ορισμένα ζητήματα,

κάθε φορά που το απαιτούν οι υποθέσεις της δημοτικής κοινότητας,

όποτε υπάρχουν κατεπείγουσες περιπτώσεις, οι οποίες δικαιολογούν την άμεση σύγκληση του συμβουλίου για ορισμένα θέματα,

όταν το ζητήσει, με γραπτή αίτηση του στην οποία θα αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν, το ένα τρίτο τουλάχιστον των μελών του συμβουλίου.

όταν το ζητήσουν, με γραπτή αίτηση τους στην οποίο θα αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν, εκατό τουλάχιστον κάτοικοι της δημοτικής κοινότητας.

Πότε έχουμε απαρτία τοπικού συμβουλίου;

Προκειμένου να είναι νόμιμη η συνεδρίαση, πρέπει να υπάρχει απαρτία, να παρευρίσκεται δηλαδή ένας ελάχιστος αριθμός συμβούλων. Η απαρτία λαμβάνεται στην αρχή της συνεδρίασης. Το συμβούλιο έχει απαρτία όταν παρίστανται τουλάχιστον τα δύο τρίτα των μελών του, συνυπολογιζόμενου και του προέδρου. Η λήψη των αποφάσεων γίνεται με φανερή ψηφοφορία, για κάθε θέμα ξεχωριστά, και με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του προέδρου.

Ποιος κρατάει τα πρακτικά κατά την συνεδρίασή του τοπικού συμβουλίου;

Στη συνεδρίαση του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας τηρούνται πρακτικά με ευθύνη υπαλλήλου του δήμου, ο οποίος ορίζεται από τον δήμαρχο. Ειδικότερα, τα επίσημα πρακτικά των συνεδριάσεων καταρτίζονται με τη βοήθεια μαγνητοφωνικής συσκευής, βίντεο ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο.

Πώς γίνεται έλεγχος νομιμότητας;

Οι αποφάσεις των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων δημοσιεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις για τη δημοσίευση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Αποφάσεις προέδρου ή συμβουλίου δημοτικής κοινότητας που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 84, παρ. 1 και 2 του ν. 3852/2010, ύστερα δηλαδή από μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του δημάρχου ή του δημοτικού συμβουλίου, αποστέλλονται υποχρεωτικά για έλεγχο νομιμότητας στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α., εφόσον εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 225 του ίδιου νόμου. Οι ανωτέρω αποφάσεις αποστέλλονται δια μέσου των υπηρεσιών του δήμου για έλεγχο νομιμότητας, συνοδευόμενες από αντίγραφο του αποδεικτικού δημοσίευσης, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών από τη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου.

Με ποιο τρόπο υλοποιούνται οι αποφάσεις της κοινότητας;

Οι αποφάσεις των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων με τις οποίες διατυπώνονται προτάσεις για ζητήματα της αρμοδιότητάς τους σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, διαβιβάζονται στον δήμαρχο μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών από τη λήψη τους. Ο δήμαρχος φροντίζει να τεθούν αμέσως υπόψη των αρμόδιων οργάνων του δήμου, τα οποία οφείλουν να τις μελετήσουν και να ενημερώσουν σχετικά για κάθε θέμα το αρμόδιο όργανο της δημοτικής κοινότητας μέσα σε ένα μήνα.

Για ποια θέματα ψηφίζει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου στο δημοτικό συμβούλιο;

Όταν στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν αποκλειστικά δημοτική κοινότητα του δήμου, προσκαλείται και ο πρόεδρος του συμβουλίου ή ο πρόεδρος της αντίστοιχης δημοτικής κοινότητας, ο οποίος στην περίπτωση αυτή μετέχει στη συνεδρίαση με δικαίωμα ψήφου.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται τοπική λαϊκή συνέλευση;

Οι κάτοικοι και οι φορείς της δημοτικής κοινότητας, καλούνται με ευθύνη του προέδρου ή του συμβουλίου της, σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος, σε συνέλευση προκειμένου να προτείνουν στα αρμόδια όργανα του δήμου τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο δήμος.

Πότε γίνεται χρήση πρωτοκόλλου;

Με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου καθορίζεται αν οι υπηρεσιακές μονάδες του δήμου που λειτουργούν στις δημοτικές κοινότητες διαθέτουν δικό τους πρωτόκολλο ή όχι, ανάλογα με τις κατά τόπο ανάγκες και δυνατότητές τους. Είναι πάντως δυνατόν, στα πλαίσια του ίδιου δήμου, μία δημοτική κοινότητα να διαθέτει δικό της πρωτόκολλο ούτως ώστε η διεκπεραίωση εγγράφων και της εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας να γίνεται με αυτό, ενώ άλλες να εξυπηρετούνται από το κεντρικό πρωτόκολλο του δήμου το οποίο είναι συνεχόμενο και το οποίο μπορεί να λαμβάνεται τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά.

Πώς γίνεται η δημοσίευση εκτελεστότητα αποφάσεων οργάνων διοίκησης κοινοτήτων;

Οι αποφάσεις των προέδρων των κοινοτήτων δημοσιεύονται, σύμφωνα με τις διατάξεις για τη δημοσίευση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Οι αποφάσεις των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων, εκτός από τις γνωμοδοτικές, είναι εκτελεστές από τη δημοσίευσή τους. Οι εκτελεστές αποφάσεις των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων προσβάλλονται με ειδική διοικητική προσφυγή, ενώπιον του Επόπτη Ο.Τ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 227.

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων 25-45 ετών

Από τη Δευτέρα, 22/01/2024 ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το νέο καινοτόμο «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, ηλικίας 25 έως 45 ετών» που στοχεύει στην δημιουργία 7.500 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Οι επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν ανέργους για 6 μήνες σε νέα θέση εργασίας θα λάβουν επιχορήγηση έως 100% του συνολικού κόστους (μισθού και εισφορών), με ανώτατο όριο τα 6.132 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά είτε μέσω της πλατφόρμας e-services της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr) είτε μέσω gov.gr στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon

Πληροφορίες :
Για περισσότερες πληροφορίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις ελάτε σε
επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα μας
στο 26920 51647 ή
στείλτε e-mail
στο erymanthos5@gmail.com και στο office@coopsociety.gr




Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

            Η καθιέρωση river party στον ποταμό Ερύμανθο

 

Το 2007 είχε διοργανωθεί πειραματικά στον ποταμό Ερύμανθο, στα Τριπόταμα, river party.. Σκοπός ήταν η καθιέρωση του σε ετησία βάση.Ωστόσο παρά την επιτυχία που σημείωσε υπήρχαν δυσκολίες που εμπόδισαν την επανάληψη και την καθιέρωση του . Παράγοντες που δυσκόλεψαν την διοργάνωση του ήταν η έλλειψη των κατάλληλων  υποδομών ώστε να φιλοξενηθεί όλος ο κόσμος που θα ήθελε να λάβει μέρος.  Επίσης το τοπικό συμβούλιο και γενικότερα η τοπική αυτοδιοίκηση δεν συμμετείχε στην διοργάνωση του ούτε παρείχε οποιαδήποτε βοήθεια η στήριξη. Από το μακρινό 2007 τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σήμερα η  τοπική κοινωνία είναι περισσότερο συνειδητοποιημένη και πιο ανοικτή σε τέτοιου είδους διοργανώσεις. Ακόμη, το τοπικό συμβούλιο έχει την δυνατότητα αλλά και την διάθεση να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στηρίζοντας το θεσμό ώστε να επιτευχθεί η υλοποίηση του. Η γιορτή αυτή που σχεδιάζεται να έχει διάρκεια μια εβδομάδα θα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την τοπική κοινωνία.  Θα συμβάλει στην τόνωση τις τοπικής οικονομίας και στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς στα πλαίσια της ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού. Το γεγονός αυτό είναι κάτι που χρειάζεται και θα είναι ευεργετικό για την περιοχή, τόσο για τα Τριπόταμαόσο και για τα 50 γύρω χωριά που έχουν ως κέντρο αναφοράς και επικοινωνίας τον ποταμό Ερύμανθο.



Επίσης η τοπική νεολαία της περιοχής θα έχει την ιδιαίτερη ευκαιρία με την συμμετοχή της στις εκδηλώσειςνα έρθει σε επαφή με νέους και ανθρώπους άλλων περιοχών να ανταλλάξει ιδέες και μέσα από τις διάφορες συζητήσεις και δραστηριότητες να εκφραστεί πολιτιστικά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στη χώρα μας και ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές που το υγρό στοιχείο των ποταμών γίνεται αφορμή ψυχαγωγικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Όπως το River Party στο Νεστόριο Καστοριάς, το Εργοστάσιο River Party  στις όχθες του ποταμού Αγγίτη στην Προσοτσάνη Δράμας, το Acheloos River Party, όπου πλέον έχουν καθιερωθεί ,κάθε χρόνο σημειώνουν μεγάλη επιτυχία και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες. 

 



















Αρμοδιότητες συμβουλίου τοπικής κοινότητας
Αρθρο 84

 Το συμβούλιο στα όρια της τοπικής κοινότητας ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες: 1. Διατυπώνει γνώμη στο δημοτικό συμβούλιο για: α) τον ορισμό των υπηρεσιακών μονάδων του δήμου που υπάρχει ανάγκη να λειτουργήσουν στην περιφέρειά του, β) την αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου, που βρίσκονται στην τοπική κοινότητα, γ) την πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής, δ) τον τρόπο διάθεσης των βοσκήσιμων εκτάσεων που βρίσκονται στην περιφέρεια της τοπικής κοινότητας, ε) την εκμίσθωση χωρίς δημοπρασία δημοτικών δασικών εκτάσεων, που βρίσκονται στην περιφέρεια της τοπικής κοινότητας, στ) για την εκποίηση, εκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση χρήσης, ανταλλαγή και δωρεά, περιουσιακών στοιχείων του δήμου που βρίσκονται στα όρια της τοπικής κοινότητας. 
2.Προτείνει στην επιτροπή ποιότητας ζωής: α) τους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τις θέσεις που επιτρέπεται η άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, η λειτουργία των εμποροπανηγύρεων, των χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων στην περιφέρειά του, β) τους χώρους στάθμευσης οχημάτων.
3.Με αιτιολογημένη απόφασή του, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο, όταν ληφθεί από αυτό σχετική απόφαση, για τη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων και ειδών διαβίωσης ή περίθαλψης σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους, καθώς και τη μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή απαλλαγή από αυτούς για τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις πρόσωπα, καθώς και τα πρόσωπα που χρήζουν «βοήθειας στο σπίτι» και «διοικητικής βοήθειας». 
4.Η αποδοχή κληροδοτήματος, κληρονομιάς ή δωρεάς, η οποία διατίθεται ρητά και αποκλειστικά για τοπική κοινότητα, γίνεται από την οικονομική επιτροπή μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου συμβουλίου. «4Α. Μέλη του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας συμμετέχουν στη διοίκηση κληροδοτήματος με έδρα την κοινότητα που ασκούν τα καθήκοντά τους, στις περιπτώσεις που προβλέπεται, σύμφωνα με το ν. 2539/1997 ή την πράξη σύστασής του, η συμμετοχή μελών τοπικού συμβουλίου ή μελών του δημοτικού συμβουλίου δήμου, ο οποίος καταργείται με τον παρόντα νόμο. Εφόσον κατά τα ανωτέρω είχαν οριστεί ως μέλη της διοίκησης του κληροδοτήματος μέλη τοπικού συμβουλίου κοινότητας, η οποία κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχει πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων, για την υποκατάσταση των μελών αυτών απαιτείται η κατά τις οικείες διατάξεις τροποποίηση του Οργανισμού του κληροδοτήματος.» [2] 
5.Προωθεί τον εθελοντισμό και συνεργάζεται με ομάδες εθελοντών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινότητας. 6.Το δημοτικό συμβούλιο στην αρχή κάθε δημοτικής περιόδου, με απόφασή του, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, μπορεί να αναθέτει στα συμβούλια τοπικών κοινοτήτων την άσκηση και άλλων αρμοδιοτήτων, εκτός από: i. την έκδοση κανονιστικών πράξεων, ii. την επιβολή φόρων, τελών και δικαιωμάτων, iii. τη σύναψη δανείων, iv. τη σύσταση και λειτουργία δημοτικών ιδρυμάτων και λοιπών δημοτικών νομικών προσώπων, καθώς και για την εκλογή των μελών των συλλογικών οργάνων που τα διοικούν και v. τις αποφάσεις που κατά ειδικές διατάξεις λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Η απόφαση αυτή αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου και δημοσιεύεται σε μία (1) τουλάχιστον εφημερίδα του νομού. 
7.Αν για οποιονδήποτε λόγο το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας δεν ασκεί τις παραπάνω αρμοδιότητες, τότε τις ασκεί ο δήμος με τα αρμόδια όργανά του. Σχετική διαπιστωτική πράξη εκδίδει το δημοτικό συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση του κατά τόπο αρμόδιου αντιδημάρχου.
8.Στις τοπικές κοινότητες στις οποίες εκλέγεται τοπικός εκπρόσωπος αυτός ασκεί και τις αρμοδιότητες του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας. 
9.Με απόφαση του δημάρχου μετά από εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής ορίζονται υπάλληλοι του δήμου για τη γραμματειακή εξυπηρέτηση των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων, του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας, τη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου που εδρεύουν σε τοπικές κοινότητες, καθώς και για την παροχή «διοικητικής βοήθειας» των κατοίκων και διατίθενται κατάλληλοι χώροι και εξοπλισμός για τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας. 
10. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας διαβιβάζει, μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη συνεδρίαση, στον δήμαρχο, απόσπασμα των πρακτικών του συμβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει κάθε απόφαση του συμβουλίου χωριστά, μαζί με αντίγραφο του αποδεικτικού δημοσίευσης. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ [1] ΥΠ.ΕΣ.Α.&Η.Δ. εγκ.49/74572/29.12.2010 Λειτουργία Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων [2] Η παρ. 4Α προστέθηκε από την παρ. 4 του άρθρου 78 του Ν. 4182/13 (ΦΕΚ 185/10.09.2013 τεύχος Α’). Σύμφωνα με το άρθρο 102 του Ν. 4182/13 (ΦΕΚ 185/10.09.2013 τεύχος Α’): «Η ισχύς των άρθρων 1 έως 82 αρχίζει δύο μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος Κώδικα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.» [3] Υπ. Οικ. εγκ. 1/ΔΚΠ 1040933 ΕΞ 2014/06.03.2014 Παροχή οδηγιών για την ορθή εφαρμογή του Ν.4182/2013 «Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών και λοιπές διατάξεις

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

 Νεοσύστατες και υπό ίδρυση Επιλέξιμες Επιχειρήσεις  που επιχορηγούνται


Παραγωγή προϊόντων  μεταποίησης, χονδρικό εμπόριο, τυποποίηση ελαιολάδου

Επεξεργασία- Τυποποίηση- τροφίμων, φαγητών, γλυκισμάτων, ποτών Έως 60% Επιδότηση: Για Ίδρυση και νέες επιχειρήσεις.


ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ EKTOΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων είναι πλέον ανοικτές και θα ολοκληρωθούν στις 21 Μαρτίου 2024.

 

ΚΥΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Ξενοδοχεία

Κατάταξη σε κατηγορία 4**** (τεσσάρων αστέρων) και άνω

Δυναμικότητα δώδεκα (12) κλίνες και άνω

Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο π.δ. 33/1979

Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping)

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της

ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας των ΜΜΕ ,

συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών επενδύσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός

του προγράμματος είναι 160.000.000€ , αφορά όλη την επικράτεια και θα

λειτουργήσει με συγκριτική βαθμολογία.

Δικαιούχοι της δράσης είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι επιδιώκουν επιδότηση

για την ίδρυση νέας τουριστικής επιχείρησης. Η δράση απευθύνεται σε

ενδιαφερόμενους από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

Ίδρυση και Λειτουργία Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Η συγκεκριμένη δράση συνολικού προϋπολογισμού 190.000.000€ στοχεύει στην

ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς της Ελληνικής

Οικονομίας (πλην Τουρισμού). Ενδεικτικά θα επιδοτηθούν επιχειρήσεις που θα

δραστηριοποιηθούν στους παρακάτω τομείς:

 Αγροδιατροφή/Βιομηχανία Τροφίμων

 Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)

 Υλικά/Κατασκευές

 Περιβάλλον

 Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)

 Υγεία

 Χονδρικό Εμπόριο

 Υπηρεσίες

 ΝΩΝΤΑ ΠΕΡ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ


ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

ΠΑΤΡΑ 1999


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΠΡΙΝ


Ο τόπος μας είναι πλουσιότατος σε λαογραφικά στοιχεία. Φτάνει να ενδιαφερθούμε να τα

επισημάνουμε, να τα προσέξουμε και να τα καταγράψουμε. Η γη μας έχει χυμούς ανεξερεύνητους,

φτάνει να ξέρεις να τους στίψεις. Προσπάθησα και θέρισα λίγα στάχυα από το λειβάδι της. Όμως

υπάρχουν κι άλλα και θα υπάρχουν. Δεν θα λείψουν ποτέ.

Τίποτα καλύτερο, τίποτα ποιητικότερο, τίποτα πιο χαρούμενο δεν υπάρχει από τον ερχομό κάθε

εποχής. Πανηγυρίζουμε για τον ερχομό της άνοιξης και χαιρόμαστε για το πράσινο ένδυμα της γης

μας, για τα σπαρτά μας που μεγαλώνουν. Πανηγύρι ο θερισμός, γλέντι το αλώνισμα, τραγούδι ο

τρύγος, απέραντη χαρά η ωρίμανση των καρπών, η συγκομιδή, η σοδειά μας. Πανηγύρι όταν

ανοίγουμε τα βουτσιά μας με το καινούργιο κρασί, το βγάλσιμο του τσίπουρου. Πανηγύρι τα

Χριστούγεννα με τα υπέροχα έθιμά τους, χαρά η χοιροσφαγή, ευτυχία τα Πασχαλόγιορτα. Γλέντι

και χαρά οι αρραβώνες, μεθύσι ο γάμος, τραγούδι η γέννηση. Και πού δεν είναι χαρά! Όλα

γεμίζουν τη ζωή μας, μας δίνουν χαρά και κουράγιο για να βαδίσουμε χαρούμενοι, καμαρωτοί και

υπερήφανοι στη ζωή μας. Όλα συνθέτουν το μεγαλείο της ευτυχίας. Χίλια καλά, χίλια ευχάριστα,

εκτός από ένα παρατράγουδο: τον θάνατο. Είναι όμως κι αυτός μέσα στο παιχνίδι της ζωής. Τις

παραπάνω χαρές κατέγραψα και τις παραδίδω στους φίλους αναγνώστες μου.