Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Εργαστήριο ξερολιθιάς στην Ιερά Μονή Πορετσού


Εργαστήριο ξερολιθιάς προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 17-22 Μαίου σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία '" Μπουλούκι " που ασχολείται με την έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και τη συμμετοχή του τεχνίτη-εκπαιδευτή Γεωργίου Αναστασιάδη ο οποίος έχει πολυετή εμπειρία στα εκπαιδευτικά σεμινάρια πέτρας.    

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου θα περιλαμβάνει πρακτική άσκηση στο πραγματικό έργο της αποκατάστασης του λιθόστρωτου μονοπατιού στα ανατολικά του Μοναστηριού που καταλήγει στην πύλη του συγκροτήματος καθώς και η ξερολιθιά στο πλάι του μονοπατιού που περιγράφει την καλλιεργητική  έκταση του Μοναστηριού 

Ακόμη και το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα, παρουσιάσεις και περιηγήσεις σε μνημεία και θέαμα της περιοχής όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ψωφίδας.




Τσουκνίδα μήπως είναι η Πανάκεια της εποχής μας



Η Αρχαία Ψωφίδα ήταν φημισμένη για την Πανάκεια. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλά βότανα στην περιοχή μας ένα από αυτά είναι η τσουκνίδα που την συναντάμε σε άγρια ​​μορφή αλλά που μπορεί εύκολα και να καλλιεργηθεί.  Η τσουκνίδα ανήκει στην οικογένεια των κνηδοειδών και είναι ποώδες, αυτοφυές φυτό με περισσότερα από 500 είδη παγκοσμίως. Η τσουκνίδα , γνωστή επίσης ως Urtica dioica , είναι μια φυτική ουσία που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τις ευεργετικές ιδιότητες της για την υγεία. 


Τσουκνίδα: Ιδιότητες

Η τσουκνίδα περιέχει διάφορα φυτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν
θετικά την υγεία. Μερικές από τις βασικές λειτουργίες της περιλαμβάνουν:
1. Αντιφλεγμονώδης Δράση: Η τσουκνίδα έχει δράση που μπορεί να βοηθήσει στη
μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
2. Πλούσια σε Βιταμίνες και Μεταλλικά Στοιχεία: Περιέχει βιταμίνες Α, Κ, Γ και
μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.
3. Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες : Οι αντιοξειδωτικοί παράγοντες στην τσουκνίδα
βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη που προκαλείται από τις
ελεύθερες ρίζες.

Η νομοθεσία για το ψάρεμα της Πέστροφας

Η ερασιτεχνική - αθλητική αλιεία διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 373/85 (131 Α΄), του Π.Δ. 99/03 και του Καν.(ΕΚ)1967/2006. Η ερασιτεχνική - αλιευτική αλιεία είναι η αλιεία που σκοπό έχει την  ψυχαγωγία  ή την  άθληση  και όχι το βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται:

·        Η πώληση και γενικά η εμπορία της άγριας ταχύτητας

·        Η χρήση διχτύων, ψαροντούφεκων, πεζόβολων.

·        Η αλιεία με πλωτά μέσα

·        Η αλιεία με δυναμίτιδα ή άλλες εκρηκτικές ύλες ή με τοξικές, ναρκωτικές ή διαβρωτικές ουσίες ή με συσκευές που παράγουν ηλεκτρικές εκκενώσεις, επίσης και η αλιεία με διαφορετική φυτική, χημική ή άλλη ουσία, που μπορεί να ναρκώνει, παραλύει, φονεύει ή καθιστά ανίκανα για κάθε αντίδραση τα υδρόβια ζώα (όμος, γαλατσίδα, σπλώνος, καρναρέζα, αγριόσπλωνος, μελισσάνδρα, γαλαζόπετρα κ.λπ.).

·        Η αλιεία της πέστροφας όταν το μήκος της είναι μικρότερο από 22 εκατοστά.

·        Η αλιεία της πέστροφας το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου κάθε έτους μέχρι και την 15η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους


Επιτρέπεται:

·        Η αλιεία της πέστροφας στα εσωτερικά ύδατα (ποτάμια, λίμνες) μόνο με μονοάγκιστρα εργαλεία και με καλάμι.

·        Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να συλλαμβάνει το 24ωρο συνολικά μέχρι 2 κιλά αλιευμάτων ή μέχρι 3 ψάρια ανεξαρτήτου βάρους.


Κυρώσεις:

Οι παραβάτες των παραπάνω διατάξεων τιμωρούνται με φυλάκιση από 5 μηνών μέχρι 3 ετών και με χρηματική ποινή κατά το άρθρ. 57 του ποινικού κώδικα το οποίο ορίζει ποινή μέχρι και 15.000 ευρώ

Υπεύθυνοι για την τήρηση των παραπάνω είναι η δασική υπηρεσία, η αστυνομία αλλά και όλοι οι ερασιτέχνες αλιείς 

Απαγορευτικές διατάξεις μπορεί να εκδίδει και το τμήμα αλιείας της κάθε περιφέρειας