Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

-Ενίσχυση της δημιουργίας και ανάπτυξης συστάδων  καινοτομίας (innovation clusters) -Αξιολόγηση των οφελών της ψηφιοποίησης για  τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους ερευνητικούς οργανισμούς και τις δημοσιονομικές αρχές.   
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας αποτελεί βασική σύνταξη για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας του ίδιου του παραγωγικού τομέα της χώρας, ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης λειτουργεί υποστηρικτικά και ενισχυτικά, μέσω της παροχής ποιοτικών, ψηφιακών υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις. 
-Καινοτόμες μορφές κατανάλωσης
Ενίσχυση της λειτουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων δίνοντας τη δυνατότητα και παρέχοντας δυναμική σε τοπικές κοινωνίες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α. ΑΆ & ΒΆ βαθμού), καθώς και σε άλλα νομικά πρόσωπα να αναπτυχθούν επενδυτικά εγχειρήματα  συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, στην προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ενέργειας, 
-Προώθηση του τουρισμού - πολιτισμού για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής
Παροχές τουρισμού- πολιτισμού σε περιοχές περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο των χωρικών επενδύσεων. 
- Παρατηρητήριο Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας
Λειτουργία  Περιφερειακού Παρατηρητηρίου διάγνωση των αναγκών της αγοράς ώστε να βελτιστοποιήσει μέσω των ευρημάτων  των πολιτικών της Περιφέρειας για την απασχόληση και τη  γέννηση της αγοράς εργασίας.
-Συνέργειες / συμπληρωματικές αναμένονται με το τομεακό Πρόγραμμα  «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» 
Απασχόλησης ή Κατάρτισης (NEETs), τις γυναίκες. , τους εργαζόμενους, κ.λπ. Οι
δράσεις έχουν εκτιμηθεί ότι συμμορφώνονται με την Αρχή DNSH σύμφωνα με το
προοίμιο 10 του ΚΚΔ 2021/1060. Βασικές ομάδες-στόχοι — άρθρο 22 παράγραφος  3 στοιχείο δ) σημείο iii) του ΚΚΔ: Άνεργοι συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων ανέργων, Άνεργοι με χαμηλά τυπικά προσόντα, Άνεργοι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Επιχειρήσεις Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
-Βελτίωση ποιότητας ζωής ηλικιωμένων και  ανάληψη δράσεων για την ενεργό γήρανση 
Αντιμετώπιση του ψηφιακού  αναλφαβητισμού των ηλικιωμένων. Συμμετοχή σε κοινωνικά δρώμενα όπως πολιτιστικές δραστηριότητες,  εθελοντικές δράσεις κλπ. (η δράση αφορά τη συμμετοχή των ατόμων σε αθλητικές,  καλλιτεχνικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες). - Παρεμβάσεις για την προώθηση της ενεργού ένταξης των  Μεταναστών και Υπηρεσιών Τρίτων Χωρών
-Δράση υποστήριξης κοινότητας μακροχρόνιας φροντίδας σε επίπεδο τοπικής κοινότητας παρεμβάσεις μακροχρόνιας φροντίδας στους τομείς κοινωνικής προστασίας και υγείας, οι οποίες θα συμβάλουν στις ενισχύσεις των υπηρεσιών σε επίπεδο τοπικής κοινότητας και στην ενεργό και υγιή γήρανση.
-Ενίσχυση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 
Προκρίνεται η τουριστική ανάπτυξη μέσω ανάδειξης του πολιτιστικού τρίπολου  Αρχαία Ολυμπία - Αρχαία Ήλιδα - Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, σε σύνδεση με το λιμάνι του Κατάκολου. Οι τρεις αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν πόλους διεθνούς βεληνεκούς με τεράστια αρχαιολογική και ευρύτερη επιστημονική σημασία.
-Ενίσχυση της ολοκληρωμένης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής τοπικής ανάπτυξης, του πολιτισμού, της φυσικής κληρονομιάς, του
βιώσιμου τουρισμού και της ασφάλειας σε περιοχές πλην των αστικών ΕΤΠΑ
Τεχνική βοήθεια ΕΚΤ
Περιλαμβάνει την τεχνική, οργανωτική και διοικητική  υποστήριξη των παρεμβάσεων του Προγράμματος που χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ+.
-Επικοινωνία και προβολή Παραπομπή: άρθρο 22 παράγραφος 3 στοιχείο ι) του ΚΚΔ
ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Για την Επικοινωνία και προβολή της Ε.Π. Δυτική Ελλάδα 2021-2027
Μια ενιαία επικοινωνιακή ταυτότητα που θα διατρέχει το σύνολο των δράσεων του προγράμματος. Ενημερωτικές Εκδηλώσεις, Ημερίδες, Τεχνικές Συναντήσεις, Newsletters, Δελτία Τύπου καθώς και λοιπό προωθητικό υλικό, MME, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
(Facebook, Twitter, Instagram)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου