Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

 

Η Αξιοποίηση των μύθων του Ηρακλή στην Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα


* Του Νίκου Ανδρινόπουλου ,
υπεύθυνου επικοινωνίας της ομάδας νέων του «Ερυμάνθου»


Υλοποιώντας την πρωτοβουλία της ομάδας Νέων του «Ερυμάνθου» στα πλαίσια του προγράμματος της Νέας Γενιάς με τίτλο « Οικοτουριστικές διαδρομές στα χνάρια των μύθων του Ηρακλή στη Πελοπόννησο» είχαμε ως σταθερό προσανατολισμό μας την αξιοποίηση των μύθων σε σχέση με τους τόπους πραγματοποίησης των άθλων στην Πελοπόννησο στα πλαίσια της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας και του οικοτουρισμού. 
Στην πορεία της μελέτης του θέματος διαπιστώσαμε το περιεχόμενο που η ακτινοβολία και οι διαστάσεις των μύθων είναι πολύ σημαντικότερες από εκείνες που έχει κανείς κατά νου όταν πρωτοασχολείται με το θέμα. Ειδικότερα όταν πρόκειται αυτή η πρωτοβουλία να γίνει αφετηρία για την πολιτιστική επιχειρηματικότητα και την εμπλοκή Δήμων, συλλογικών φορέων και επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και τη συγκεκριμένη περιοχή στον εναλλακτικό τουρισμό.

 

Ο Ηρακλής στην διαχρονικότητα της τέχνης και την Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα


* Του Νίκου Ανδρινόπουλου ,
υπεύθυνου επικοινωνίας της ομάδας νέων του «Ερυμάνθου»


Φαίνεται ότι ο μύθος του Ηρακλής πέρα από ότι απασχόλησε σε πολλές εποχές τους συγγραφείς και καλλιτέχνες ήταν πάντοτε μέσα στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα.

Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ο μύθος απλώθηκε πάρα πολύ και δουλεύτηκε από πολλές γενιές ανθρώπων και συγγραφέων,

που καθεμιά είχε κάτι να προσθέσει, καθώς πολλά τοπικά ρεύματα μυθολογικού υλικού χύνονταν μέσα στο μεγάλο ποτάμι. Ο μύθος εξελισσόμενος ενσωμάτωνε στοιχεία από τον κάθε συγγραφέα, χωρίς να ταυτοποιηθεί ως προϊόν ενός προσώπου και ενός τόπου. Έτσι σχηματίστηκε μια τόσο πολυσύνθετη εικόνα και με τόσες παραλλαγές, που πάρα πολύ δύσκολο σήμερα, αν όχι τελείως αδύνατο, να ανασυνθέσουμε τον αρχικό μύθο στο περίγραμμά του.

 

Η «Οδύσσεια» του θεσμού της πολιτιστικής χορηγίας

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη
Κοινωνική Ανθρωπολόγος

 

Στόχος της συνοπτικής αυτής παρουσίασης του θεσμού της πολιτιστικής χορηγίας είναι η καταγραφή της πορείας διαμόρφωςής του και η κριτική επισκόπηση της αποτελεσματικότητάς του. Η παρουσίαση δε αυτή φιλοδοξεί, δυστυχώς όχι ακόμη, να αποτελέσει οδηγό για όσους θέλουν να ενισχύσουν ή να ενισχυθούν χορηγικά στον τομέα του πολιτισμού. Οδηγό θα μπορούσε να αποτελέσει, βέβαια, εάν οι νομοθετικοί πειραματισμοί που γίνονται τα τελευταία χρόνια είχαν καταλήξει να ανοίξουν χορηγικούς δρόμους, αντί να βάζουν εμπόδια. Η ελπίδα και οι κινητήριες δυνάμεις υπάρχουν. Χρειάζεται όμως άμεση απεμπλοκή από τα εμπόδια, με τη συμβολή τόσο του κράτους όσο και όλων όσων ενδιαφέρονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για τον πολιτισμό. Οι πολιτισμικές πρωτοβουλίες επιζητούν οικονομική στήριξη και ένα γόνιμο περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Αξίζει άλλωστε τον κόπο γιατί η επένδυση στον πολιτισμό σημαίνει ανάπτυξη και η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο των ημερών μας.

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

 

Το περιαστικό πράσινο

Το περιαστικό πράσινο οικοδομείται με ταχύτατους ρυθμούς - θυμάμαι πως ήταν τα δάση στην Ν. Ερυθραία, Ντράφι, Γέρακα, Κηφισιά, Βριλήσσια, Μελίσσια, Πεντέλη και πως είναι σήμερα. Οι ορεινές περιοχές που είχαν σημαντικές απώλειες φυτικού υλικού κυρίως λόγω πυρκαγιών. Για  τα μεγάλα έργα  χρησιμοποιήθηκαν μεγάλοι όγκοι μπετόν κλείνοντας και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους. Επιπλέον σημαντική υποβάθμισηυπήρξε με την κατασκευή του Κηφισού: από δίοδος ψυχρών ρευμάτων αέρα από την παράλια προς την Δ. Αθηνά με την κάλυψη του ,το κόψιμο όλων των μεγάλων δέντρων, το μπετόν και την άσφαλτο που κατασκευάσθηκε οι αέριες μάζες πλέον θερμαίνονται μεγαλώνοντας το πρόβλημα της θερμικής κηλίδας.

 

Στόχος η οικοπροστασία

Η ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ στοχεύει στην  ΟΙΚΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του αστικού περιβάλλοντος πιστεύοντας ότι ο στόχος είναι επιστημονικά και πολιτικά εφικτός και μπορεί με αιχμή τις πράσινες στέγες και τα βιοκλιματικά κτίρια να οδηγήσει στο μετασχηματισμό του ασφυκτικού δομημένου περιβάλλοντος των τσιμεντουπόλεων σε πράσινες πόλεις δίνοντας ισχυρή ώθηση στην πράσινη επιχειρηματικότητα .

Ηδη υλoποιεί το σχέδιο Πράσινες Στέγες - Πράσινη Πόλη .

Μία ομάδα νέων της Ηράκλειας Ενωσης και της Πολιτιστικής Πρωτοβουλίας Νέων η οποία αποτελεί μέλος του Δικτύου της Ηράκλειας Ενωσης Αττικής ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με περιβαλλοντικά ζητήματα έχει επιλέξει ως θέμα ευαισθητοποίησης της ευρύτερης νεολαίας της πόλης, ένα θέμα αιχμής για το αστικό περιβάλλον - την προώθηση της ιδέας για μια πράσινη πόλη με πράσινες στέγες, το οποίο θεωρούμε αναγκαιότητα για το βεβαρυμένο περιβάλλον των σύγχρονων πόλεων γενικά και της Αθήνας ειδικά ως θέμα με άμεση προτεραιότητα .

 

Ενεργοβορα, «ευρω»βορα και καταστροφικά!
Ενεργοβορα, «ευρω»βορα και καταστροφικά για το περιβάλλον είναι τα περισσότερα κτίρια στη χώρα μας.

Πρόσφατα όλοι μας είδαμε διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση, του Υπουργείου Ανάπτυξης που καλεί τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, επισημαίνοντας ότι αυτό κάνει καλό και στην τσέπη μας και στην εθνική οικονομία. Άποψή μου είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος. Το 90 % της παγκοσμίως παραγόμενης ενέργειας γίνεται με καύση (λιγνίτη, πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ.) , με αποτέλεσμα εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα να εκλύονται στην ατμόσφαιρα και δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου το οποίο μαθηματικά οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη. Παρακολουθούμε ότι η τεχνολογία των φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας (υδροηλεκτρικοί σταθμοί, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά τόξα, θερμικά πεδία κλπ.) δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι προφανές ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε παγκόσμια κλίμακα έχουν ακόμα διαφορετική άποψη και εξυπηρετούν κοντοπρόθεσμα άλλου είδους οικονομικά συμφέροντα. Δυστυχώς έχουμε αρχίσει να ακούμε τελευταία από διεθνούς κύρους επιστήμονες ότι λιγότερο καταστροφική για το περιβάλλον είναι η πυρηνική ενέργεια εφόσον τηρηθούν αυστηροί κανόνες ασφαλείας. Σε εμένα προσωπικά και η ιδέα μόνο αυτής της εξέλιξης, προκαλεί τρόμο.

 

Το οικολογικό σπίτι : αρχιτεκτονικός σχεδιασμός

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ : Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΒΑΣΗ

('χρησιμοποίτε αρχιτέκτονες για τις αρχιτεκτονικές σας ανάγκες όπως χρησιμοποιήτε γιατρούς για τις ιατρικές σας').

 

Παρόλο που στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να αρχιτεκτονίζει μόνο οι εκπαιδευμένοι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι αρχιτέκτονες είναι σε θέση να παραγουν αρχιτεκτονική και όχι κακέκτυπες αντιγραφές άσχετες με τον τόπο, το χρήστη και τις ανάγκες του) Δεν θέλει κόπο ούτε στοιχίζει μια περιουσία. Για την ακρίβεια, δεν στοιχίζει σχεδόν τίποτα. Αντίθετα, αν έχει προηγηθεί μελετημένος σχεδιασμός, η τσέπη μας θα επωφεληθεί από την πρώτη κιόλας μέρα. Γιατί το καλοκαίρι δεν θα χρειαζόμαστε κλιματιστικά, ενώ το χειμώνα το σπίτι μας θα ζεσταίνεται σε ποσοστό 60% έως και 70% από τον ήλιο.

 

Οφέλη φραγμάτων

Στέγνωσαν” τα ποτάμια λόγω της καλοκαιρινής ανομβρίας ωστόσο η στάθμη στο φράγμα Γρατινής καλά κρατεί, έχοντας βεβαίως και αυτή μειωθεί, κάτι που είναι εμφανές σε όποιον επισκεφθεί το φράγμα τόσο από το σημάδι που άφησε η υπερυψωμένη πριν μήνες στάθμη του νερού όσο και από το ότι δεν γίνεται πια εκχειλισμός του επιπλέον ύδατος. Ο υδάτινος ταμιευτήρας που δημιουργήθηκε στην Γρατινή εξυπηρετεί την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, με καύσιμο το φυσικό αέριο στην ΒΙΠΕΚΟ, καθώς και ανάγκες άρδευσης καλλιεργειών. Παράλληλα όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για άλλη μία χρήση αυτή της ιχθυοκαλλιέργειας, μια πρόταση που είχε γίνει παλιότερα από κάτοικο της Γρατινής. Άλλωστε από την αρχή, στα νερά του ταμιευτήρα υπάρχουν ψάρια που κατεβάζει το Αμυγδαλόρεμα, τα οποία στη συνέχεια προφανώς πολλαπλασιάζονται, και τα οποία εύκολα μπορεί να τα διακρίνει ο επισκέπτης του φράγματος ακόμη και την οδό που διατρέχει την μία του πλευρά.

 

Τεχνητές λίμνες

Οι τεχνητές λίμνες είναι η σπουδαιότερη κατηγορία τεχνητών υγροτόπων της Ελλάδος τόσο από την άποψη της έκτασης που καλύπτουν όσο και από την άποψη του αριθμού και των αξιών που έχουν αποκτήσει. Ονομάζονται και τεχνητοί ταμιευτήρες. Η λέξη ταμιευτήρας δείχνει και τους περιορισμένους αρχικά σκοπούς που είχαν τεθεί κατά τον σχεδιασμό και τη διαχείρισή τους. Οι σκοποί αυτοί ήταν να αποταμιεύσουν νερό ποταμών, ρυακιών ή και χειμάρρων ώστε να αποκτήσουν οι ταμιευτήρες αξία αντιπλημμυρική, υδρευτική, αρδευτική, υδροηλεκτρική ή, συνηθέστερα, συνδυασμό αυτών των αξιών.

 

Η ωριμότητα της κοινωνίας για οικοδιαχείριση – οικοανάπτυξη

* του Βασίλη Τακτικού



Στις περισσότερες φορές η κοινωνία αποδεδειγμένα βρίσκεται πιο μπροστά από τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα για την προστασία του περιβάλλοντος, πιο μπροστά από την κομματική και κρατική γραφειοκρατία στο οικολογικό ζήτημα. Υπάρχει όμως και η άλλη διάσταση που κάνει επίκαιρη την ανάγκη για την οικολογικοποίηση της πολιτικής. Είναι το ζήτημα της οικοανάπτυξης και της πράσινης επιχειρηματικότητας έναντι ρυπογόνας επιχειρηματικότητας που το αντιλαμβάνεται και το θέτει το καταναλωτικό κίνημα και κομμάτι της αγοράς∙ Το ζήτημα της οικοδιαχείρισης των μεγάλων πόλεων για το οικιστικό πρόβλημα και τις υπερτιμημένες αντικειμενικές αξίες γης.

 

Οικολογικοποίηση της πολιτικής και της ανάπτυξης

Η άλλη πλευρά της παγκοσμιοποίησης.

Το ζήτημα οικοδιαχείρισης των μεγάλων πόλεων

και της οικοανάπτυξης της υπαίθρου.

* του Βασίλη Τακτικού


Ο πρώην αντιπρόεδρος της Αμερικής Αλ. Γκορ και πολύ πιθανόν ο επόμενος υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών έχει αποδοθεί σ' ένα αγώνα για την οικολογική σωτηρία του πλανήτη. Oπως επισημαίνει «Η ανθρωπότητα κάθεται πάνω σε ορολογιακή βόμβα» και λέει ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.Φυσικά δεν επισημαίνει κάτι καινούριο. Επαναλαμβάνει όλα αυτά που λένε και υποστηρίζουν οι οικολόγοι θεωρητικοί και ακτιβιστές. Το σημαντικό είναι ότι τα λέει ένας πολιτικός που ενδέχεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κι αυτό έχει τεράστια πολιτική σημασία.

 

Γιατί να ανακυκλώσω ηλεκτρικές συσκευές;

Η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών είναι σημαντική τόσο για την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής μας όσο για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της υγείας μας, την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, καθώς και προστιθέμενη αξία σε υλικά και τελικά καταναλωτικά προϊόντα. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές είναι κατασκευασμένες από πάρα πολλά και διαφορετικά υλικά. Κάποια από αυτά, όπως μέταλλα ή κάποια πλαστικά είναι τελείως ακίνδυνα όταν οι συσκευές λειτουργούν. Όταν όμως οι συσκευές δεν λειτουργούν πια, ένα μέρος από αυτά τα υλικά θα μπορούσαν να διαφύγουν και να γίνουν επικίνδυνα απόβλητα για το περιβάλλον. Είναι λοιπόν σημαντικό οι συσκευές να μην καταλήγουν στα σκουπίδια ή τις χωματερές.


 

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Πόσο σημαντική είναι;



Με την ανακύκλωση ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών συσκευών ξεχωρίζονται τα διαφορετικά υλικά ώστε από τη μια να βρεθούν και να απομονωθούν τα επικίνδυνα και από την άλλη να συγκεντρωθούν τα χρήσιμα (μέταλλα, πλαστικό, γυαλί) ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν.

 Τα οφέλη είναι κοινά για όλους:

  • Δημιουργούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

  • Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε τη ποιότητα ζωής.

  • Βοηθάμε στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων)

 

Το ελληνικό σπαράγγι κατακτά τις αγορές του εξωτερικού

Σε χώρες της Ευρώπης εξάγεται το 90% της παραγωγής, προσφέροντας ένα καλό εισόδημα στους καλλιεργητές - Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα η εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος. Αναγκαία η συγκρότηση ισχυρών ομάδων παραγωγών για την εξασφάλιση υψηλότερων τιμών, τονίζουν οι καλλιεργητές Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλές λαχανικό στην εγχώρια αγορά, ωστόσο το ελληνικό σπαράγγι έχει κατακτήσει τις ευρωπαϊκές αγορές, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τον έντονο ανταγωνισμό των υπόλοιπων χωρών. Εξάλλου, όλη σχεδόν η παραγόμενη ποσότητα στην Ελλάδα συσκευάζεται και εξάγεται στη γερμανική κυρίως αγορά.

 

Αρωματικά Φυτά και Βότανα στον Αστικό Χώρο

Γράφει η Ευαγγελία Χ. Κωτσοβίνου

Γεωπόνος Γ.Π.Α.


Τα αρωματικά φυτά αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία του φυτικού βασιλείου  και κατέχουν μια ιδιάζουσα θέση στη ζωή όλων των λαών και όλων των εποχών,  λόγω των  αιθέριων ελαίων τους. Από τους αρχαίους χρόνους ήταν γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Η πρώτη γνωστή γραπτή αναφορά για θεραπευτικά φυτά έρχεται από τους Σουμέριους το 2200 π.Χ. Ακολούθησαν οι Έλληνες, οι Κινέζοι, οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι αναγνωρίζοντας την αξία τους. Μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες εκτενώς αναφέρονται σε αυτά όπως ο πατέρας της βοτανικής, ο Θεόφραστος, στα δύο του βιβλία «Έρευνες φυτών» και «Αιτιολογία φυτών»  το 300 π.Χ. που στηρίζονται στα γραπτά του φιλοσόφου Αριστοτέλη. Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Έλληνας  Ιπποκράτης ο οποίος κατέγραψε περίπου 400 είδη βοτάνων που η χρήση τους ήταν γνωστή κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και ο Διοσκουρίδης ο Αναζαρβέας κατά τον πρώτο μ.Χ. αιώνα έγραψε μια βοτανική χρησιμοποιώντας  600 φυτά.  Αυτό το έργο ήταν βάση για πολλές μεταγενέστερες βοτανικές έρευνες. Μια από τις πιο δημοφιλείς βοτανικές γράφτηκε από τον Culpeper to 17ο αιώνα.

 

Αστικό περιβάλλον και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο Σταύρος Μαραγκός

Περιβαλλοντολόγος

    

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιο συγκεκριμένα του Δήμου Αθηναίων δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο ζήτημα της ανακύκλωσης ούτε και στο ζήτημα της μόλυνσης. Αφορά άμεσα το όραμα και την προοπτική που δίνει στην αστική ανάπτυξη. Και φυσικά το φυσικό περιβάλλον δεν είναι άσχετο από το αστικό. Μα, οι δημοτικές αρχές κινούμενες μέσα στη γνωστή ψηφοθηρική τακτική τους αδυνατούν να συγκροτήσουν μία ενιαία πρόταση. Η ίδια η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) δεν μπορεί να προτείνει ούτε και να συστήσει δικά της προγράμματα συνεργασίας· μόνο γενικόλογες ευχές και ρυθμιστικές προτάσεις θολής και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, αν εξαιρέσουμε τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που θεοποιώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία πρεσβεύουν πως αυτή θα προστατεύσει το αστικό περιβάλλον, μόνη λύση ακόμα μία φορά φαντάζουν οι συντονισμένες δράσεις με τοπικούς φορείς.

 

Αστική Ρύπανση και Πολιτικές Ορθής Διαχείρισής της - ΜΕΡΟΣ Α

Γράφει ο Αθανάσιος Κόκκοτος

Διαχειριστής Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντολόγος


ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

    Οι οικονομικές μεταβολές στην περιφέρεια κατά τη μεταπολεμική περίοδο οδήγησαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού των αγροτικών περιοχών προς τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από τη μείωση του πρωτογενούς τομέα, αύξηση του δευτερογενούς και στη συνέχεια του τριτογενούς τομέα, τη μαζική μετακίνηση πληθυσμού από τις αγροτικές προς τις αστικές περιοχές και τη θεαματική αύξηση της αστικοποίησης.
    Η οικονομική αυτή πόλωση ευνόησε, κυρίως, τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, 
    που αύξησαν τον πληθυσμό τους σε σχέση με την περιφέρεια. Συγκεκριμένα, την περίοδο 1961-2001, ο πληθυσμός τους αυξήθηκε κατά 82% και 93% αντίστοιχα. Η Αθήνα συγκέντρωνε το 35% του πληθυσμού της χώρας σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ενώ υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να ξεπερνά το 40% του συνολικού πληθυσμού και το 42% του αστικού πληθυσμού. Πρόκειται για φαινόμενο που δεν παρατηρείται σε άλλη χώρα στην Ευρώπη.[3]

     

    Αστική Ρύπανση και Πολιτικές Ορθής Διαχείρισής της - ΜΕΡΟΣ Β

    Γράφει ο Αθανάσιος Κόκκοτος

    Διαχειριστής Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντολόγος


    Δ. ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ

    Τι είναι ηχορύπανση

    Ηχορύπανση ή περιβαλλοντικός θόρυβος είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος εντός του οποίου ζούμε, εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, κάνουμε τον περίπατό μας, τις διακοπές μας, ταξιδεύουμε κ.τ.λ. από δυνατούς ήχους (τόνους και θορύβους). Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες υποβάθμισης της ποιότητας του περιβάλλοντος στα αστικά κέντρα, επηρεάζοντας δυσμενώς τόσο την ποιότητα ζωής των πολιτών όσο και την υγεία τους. Σύμφωνα με έρευνες, το γενικό αποτέλεσμα ακανόνιστων και χαοτικών ήχων μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του ακουστικού τύμπανου, δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής (όπως εκνευρισμός) μέχρι και καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, η μακροχρόνια έκθεση σε επίπεδα θορύβου άνω των 75dB μειώνει την ακουστική ικανότητα και επηρεάζει τη φυσική και ψυχική υγεία του ανθρώπου.

     

    Εξασθενές χρώμιο στα λαχανικά και φρούτα - πόσο απειλείται η υγεία μας

    Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου

    Γεωπόνος, Γ.Π.Α, Μ.Sc.

    Τι είναι το χρώμιο;

    Το χρώμιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, άοσμο και σκληρό που ανήκει στα βαρέα μέταλλα. Ανακαλύφθηκε το 1797 από τον γάλλο Louis Vauquelin και ονομάστηκε chromium από την ελληνική λέξη «χρώμα», επειδή όλες οι ενώσεις του έχουν έντονο χρώμα και χρησιμοποιούνται κυρίως ως βαφές. Το συναντάμε σε πολλές διαφορετικές μορφές. Oι κυριότερες όμως είναι:

    Το μεταλλικό χρώμιο: Χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία κυρίως για την παρασκευή του ανοξείδωτου χάλυβα, αλλά και κραμάτων σιδήρου, αργιλίου κ.λπ.

     

    Η Βιοποικιλότητα στην Αττική

    Αναδημοσίευση από το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης»,

    άρθρο της της Ειρήνης Βαλλιανάτου Δρ. Βιολογίας,

    Συστηματικός Βοτανικός Φυτοκοινωνιολόγος Πανεπιστήμιο Αθηνών,

    Βοτανικός Κήπος Ι. & Α. Ν. Διομήδους

    Επιμέλεια: Ευαγγελία Κωτσοβίνου, Γεωπόνος, Γ.Π.Α, M.Sc.


    Η Αττική χαρακτηρίζεται κι αυτή από πλούτο βιοποικιλότητας για τους ίδιους λόγους που αυτό ισχύει για όλη τη χώρα. Μάλιστα, παρά τις μακραίωνες και εντονότατες ανθρώπινες επεμβάσεις, η Αττική έχει σημαντικότατους οργανισμούς να επιδείξει. Το περιβάλλον της Αθήνας, μπορεί να μην μας ικανοποιεί, όμως η βιοποικιλότητά του μας εκπλήσσει και μέχρι τις μέρες μας ανακαλύπτουμε σε αυτό νέα είδη! Η Αττική εκτός των άλλων περιελάμβανε έως τώρα δυο Εθνικούς Δρυμούς (Πάρνηθας, Σουνίου) και περιοχές, που εντάσσονται στο Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών Φύση 2000 (Natura 2000) (Dafis et al1996):

     

    Έρευνα: οι βοτανικοί κήποι παίζουν ρόλο στη διάδοση ξενικών ειδών

    Αναδημοσίευση από econews.gr

    Επιμέλεια: Ευαγγελία Κωτσοβίνου, Γεωπόνος, ΓΠΑ, Μ.Sc.

    Οι βοτανικοί κήποι παίζουν μεγάλο ρόλο στη διάδοση των ξενικών ειδών που «ξεφεύγουν» από συλλογές, σύμφωνα με νέα έρευνα. Για τις ανάγκες της έρευνας, ο καθηγητής Philip Hulme από το πανεπιστήμιο Lincoln στη Νέα Ζηλανδία εξέτασε πόσες φορές είχαν καταφέρει να ξεφύγουν 34 από τα σημαντικότερα ξενικά είδη στον πλανήτη. Όπως διαπίστωσε, 19 από τα 34 ξενικά είδη είχαν καταφέρει να ξεφύγουν τουλάχιστον μια φορά από κάποιον βοτανικό κήπο.

     

    Εσύ διαθέτεις βιοκλιματικό σπίτι;

    Γράφει η Όλγα Υψηλάντη

    Περιβαλλοντολόγος

    Η συνεχής αύξηση των καταναλωτικών αγαθών, η υπερβολική αύξηση του πληθυσμού και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου οδήγησαν στην ταχεία αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η παραγωγή πετρελαίου έχει εξαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ενώ η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια δεκαπλασιάζεται ανά δέκα χρόνια. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, πρέπει να τονίζω ότι η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί επιτακτικό γεγονός. Με ποιους τρόπους όμως μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια;

     

    Νέα Ζηλανδία: Πραγματικότητα τα πρώτα «ηλιακά νησιά»


    Το πρώτη νησιωτικό σύμπλεγμα που ικανοποιεί τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια κατέστη το Τοκελάου, εγκαταλείποντας οριστικά τις ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Τοκελάου αποτελείται από τρεις ατόλες, βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό και ανήκει διοικητικά στη Νέα Ζηλανδία, η οποία μάλιστα χρηματοδότησε την «πράσινη» πρωτοβουλία με 7 εκατομμύρια δολάρια. Και στις τρείς ατόλλες κατασκευάστηκαν ηλιακά δίκτυα, ενώ συνολικά εγκαταστάθηκαν 4.000 φωτοβολταϊκά πάνελ. Το τελευταίο ηλιακό δίκτυο ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

     

    Θεσσαλονίκη: Η Νέα Παραλία γεμίζει δέντρα


    Την πρωτοβουλία φύτευσης και υιοθεσίας δέντρων στους κήπους της Νέας Παραλίας, αναλαμβάνει η συλλογική δράση «Φίλοι της Νέας Παραλίας», μια δράση η οποία έγινε εφικτή χάρη στη συνεισφορά πολλών συμπολιτών οι οποίοι υιοθετώντας ένα ή περισσότερα δένδρα ανέλαβαν το κόστος της προμήθειάς τους και της φύτευσής τους. Οι φυτεύσεις θα γίνουν στους χώρους πρασίνου των κήπων της Νέας Παραλίας, σε καθορισμένα σημεία και στο σύνολο θα φυτευτούν 83 δένδρα, σε αντικατάσταση άλλων κατεστραμμένων.

     

    Περισσότερα απόβλητα από ποτέ εξάγει η ΕΕ

    Περισσότερα απόβλητα από ποτέ εξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για απόρριψη ή ανάκτηση, διαπιστώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA) σε νέα έκθεσή του, που εξετάζει τη μετακίνηση αποβλήτων μεταξύ κρατών - μελών και την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες. Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι τα φορτία αποβλήτων που διασχίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι μεγαλύτερα από ποτέ εξαιτίας δύο βασικών παραγόντων. Ο πρώτος είναι η «όλο και αυστηρότερη και εναρμονισμένη πολιτική της ΕΕ» που «απαιτεί από τα κράτη να βρίσκουν νέες προσεγγίσεις διαχείρισης αποβλήτων», όπως είναι η εκτροπή «μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ στην ανακύκλωση».

     

    Υπάρχει χρυσάφι στα σκουπίδια;

    Γράφει ο Ορέστης Λαγκαδινός,

    Δημοσιογράφος 

    Σκουπίδια, χωματερές και ανακύκλωση

    Είναι «κοινός τόπος» ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν εκατοντάδες ανεξέλεγκτες χωματερές στις οποίες εναποτίθενται και χρήσιμα υλικά και επιπλέον αποτελούν εστίες μόλυνσης. Ωστόσο, «χωματερές» έχουν καταντήσει στις μέρες μας όλοι οι δρόμοι, τουλάχιστον της Αθήνας, αφού οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών έχουν γίνει πια δυστυχώς ένας «θεσμός»!

     

    Οικονομική κρίση και παράνομη υλοτομία

    Γράφει η Ελένη Πισιμίση
    Γεωπόνος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, M.Sc.

    «Αυτό που κάνουμε στα δάση του κόσμου δεν είναι παρά μια αντανάκλαση καθρέφτη αυτού που κάνουμε στους εαυτούς μας και ο ένας στον άλλο.» Μοχάντμα Γκάντι.

    Μια πληγή που συνεχώς βαθαίνει σήμερα, είναι η παράνομη υλοτομία για την Ελλάδα. Δάση εξαίρετου κάλλους και σημασίας για πολλές περιοχές της χώρας μας πέφτουν θύματα μιας δυσβάσταχτης οικονομικής ανέχειας και ταυτόχρονα μιας πολιτικής απροθυμίας για την προστασία τους. Φυσικά και οι ευθύνες βαραίνουν πολλούς...

     

    Βιοκλιματική Πολιτική

    Η βιοκλιματική πολιτική περιλαμβάνει: έρευνα, αναζήτηση, σχεδιασμό, υλοποίηση, και παράδοση έργων και προγραμμάτων που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας. Υποκατηγορίες και αξιόλογες θεματικές που εντάσσονται στην βιοκλιματική πολιτική είναι: τα βιοκλιματικά κτίρια με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας,  ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τα παθητικά συστήματα ψύξης, οι πράσινες στέγες (εντατικές και εκτατικές), τα βιοκλιματικά υλικά αλλά και η βιοκλιματική δόμηση αστικών δομικών χώρων που αποτελεί και πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ. Πολλές από τις κατηγορίες που αναφέρθηκαν θα εξεταστούν λεπτομερώς παρακάτω.

     

    Πράσινες Στέγες

    Ως πράσινες στέγες είναι γνωστές οι στέγες που καλύπτονται από βλάστηση, η οποία αναπτύσσεται υπό ελεγχόμενες συνθήκες και παρουσιάζει ποικίλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ συμπεριφέρεται σαν οποιαδήποτε άλλη βλάστηση στο έδαφος. Οι πράσινες στέγες είναι επίσης γνωστές ως πράσινες ταράτσες, οικολογικές στέγες, πράσινες προφές, ταρατσόκηποι, Φυτεμένα Δώματα, Roof Gardens, κλπ. Οι πράσινες εφαρμογές σε μία στέγη έχει καθιερωθεί να διακρίνονται σε δύο βασικά είδη: τις εντατικές και τις εκτατικές.

     

    Πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών στοιχείων ισχύος για οικιακή χρήση

    Αναδημοσίευση απο: ezinearticles.gr

    Με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω των αερίων του θερμοκηπίου, η ευαισθητοποίηση του κοινού, για την ανάγκη να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, έχει αυξηθεί. Καθώς υπάρχει πολιτική αστάθεια και κερδοσκοπία στην αγορά των ενεργειακών πηγών όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας, οι άνθρωποι στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις όπως η ηλιακή ενέργεια. Η χρήση των ηλιακών συσσωρευτών για προσωπική χρήση στο σπίτι, έχει πλεονεκτήματα όπως και μειονεκτήματα. Παρακάτω θα κάνουμε μια γρήγορη επισκόπηση.Αρχίζουμε με το Top 9 των πλεονεκτημάτων των φωτοβολταϊκών στοιχείων ισχύος για οικιακή χρήση:

     

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ…! Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Γράφει ο Σταύρος Μαραγκός
    Γεωλόγος - Γεωπεριβαλλοντολόγος

    Η διείσδυση των ΑΠΕ στα εθνικά ενεργειακά συστήματα των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελίσσεται με αργό ρυθμό. Η παρατηρούμενη υστέρηση οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην έλλειψη κοινωνικής αποδοχής έναντι νέων ενεργειακών επενδύσεων και στο υψηλό πολιτικό κόστος που συνοδεύει την εφαρμογή των αποφάσεων. Πώς όμως όλα αυτά σχετίζονται με τους δήμους και τις περιφέρειες της Ελλάδας και μάλιστα ανεξαρτήτως πληθυσμιακών & γεωγραφικών κριτηρίων;

    Όλοι μας ακούμε άμεσα ή από τον περίγυρό μας για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, για τις ανεμογεννήτριες και άλλα λιγότερο κατανοητά όπως η βιομάζα και ο υδροηλεκτρισμός ή ακόμα και η ηλιοθερμία και η γεωθερμία. Πολλοί είναι αυτοί που θέλησαν και θέλουν να επενδύσουν σε αυτήν την κατηγορία των έργων, όπου του καθενός το πορτοφόλι μπορεί και αντέχει.

     

    Κίνδυνος! Τι γίνονται τα αστικά λύματα στην Αττική;

    Γράφει η Λένα Κατσίμπρα

    Γεωγράφος, M.Sc.



    Η Διαχείριση των αστικών λυμάτων καθορίζεται από την Οδηγία 91/271/EOK «για την επεξεργασία και διάθεση αστικών λυμάτων», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Οδηγία 98/15/ΕΕ. Στην Ελλάδα η εν λόγω οδηγία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με την Κ.Υ.Α. 5673/400/1997 (Φ.Ε.Κ. 192Β/14-3-1997) με τίτλο ''Μέτρα και Όροι για την επεξεργασία των Αστικών Λυμάτων''.


    Η Οδηγία ορίζει την ελάχιστη αναγκαία τεχνική υποδομή σε δίκτυα αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων που πρέπει να διαθέτουν οι πόλεις και οι οικισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η τήρηση των σχετικών προθεσμιών και δεσμεύσεων που θέτει η Οδηγία έχει παρουσιάσει αντικειμενικές δυσκολίες στην Ελλάδα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση που σημειώθηκε ως προς την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την Οδηγία. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έγιναν σημαντικές ενέργειες και βήματα, κυρίως στα μεσαία και μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, που σήμερα, ως επί το πλείστον, διαθέτουν αποχετευτικά δίκτυα και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

     

    Λεπτομέρειες που αφορούν τη… γνώση!

    Γράφει η Κωνσταντίνα Μπαλάσκα,

    Χημικός

    Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν την παραγωγή τροφίμων που είτε δε γνωρίζουμε/δεν απαντούμε, είτε επιλέγουμε να τις αγνοούμε γιατί δε μας νοιάζει βρε αδερφέ! Και όμως αυτές οι λεπτομέρειες (τρόπος του λέγειν λεπτομέρειες, γιατί το σύνολο αυτών είναι που κάνουν τις διαδικασίες), είναι που αποτελούν τη γνώση. Και η γνώση είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.

    Ας ξεκινήσουμε από τα μυρωδάτα μας λουλούδια. Η εξωτική ανθοδέσμη που αγοράσαμε για τον ή την αγαπημένη μας, γνωρίζουμε από πού μας ήρθαν; Ενδεχομένως και να μας ήρθαν από την Αφρική, όπου εκεί δεν έχουν νερό να πιούνε, αλλά καλλιέργειες λουλουδιών κάνουν. Αυτά τα ταλαιπωρημένα, ποιος ξέρει πόσα χιλιόμετρα ταξιδέψαν για να φτάσουν στον προορισμό τους, και πόσο ψέκασμα έχουν "φάει" για να διατηρηθούν. Μιλάμε για μεγάλη σπατάλη νερού, ενέργειας και μόλυνση της ατμόσφαιρας.

     

    Πόσο ήλιο να βάλω; Γέμισέ το!

    Γράφει ο Σταύρος Μαραγκός
    Γεωλόγος - Γεωπεριβαλλοντολόγος

    «Θα μπορείς να οδηγείς δωρεάν απλά με το φως του ήλιου. Πιστεύω ότι δύσκολα ξεπερνάς αυτό».

    Αυτά ήταν τα λόγια του Elon Musk στο Λος Άντζελες στα αποκαλυπτήρια του νέου στόλου δημόσιων σταθμών φόρτισης ηλιακής ενέργειας για το Tesla S sedan. Η Tesla Motors (TSLA), κατασκευάστρια αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχει εγκαινιάσει ήδη έξι από αυτούς τους σταθμούς στους αυτοκινητοδρόμους της Καλιφόρνιας για να βοηθούν τα αυτοκίνητα να πραγματοποιούν μακρινές αποστάσεις όπως από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο ή από τη Σάντα Μπάρμπαρα στο Λας Βέγκας.

    Η Tesla, την οποία έχει ιδρύσει ο Musk και διευθύνει από τη θέση του διευθύνοντος σύμβουλου, σχεδιάζει να εγκαταστήσει μερικές δεκάδες ακόμα σταθμούς στην Καλιφόρνια τον επόμενο χρόνο ενώ σκοπεύει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ έως το 2014.

     

    Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Αθήνα τα τελευταία 60 χρόνια

    Αναδημοσίευση από newsbeast.gr

    Παράλληλα δραματική μείωση της υγρασίας

    Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και δραματική μείωση της υγρασίας στην Αθήνα τα τελευταία 60 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, μεγάλο εύρος αλλαγών στις χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες και δραματική μείωση της υγρασίας, συνιστούν τις κυριότερες μεταβολές του καιρού στην Αθήνα από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο ποσοστό των Αθηναίων δηλώνει ότι δεν είναι καλά πληροφορημένο για τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε οποιασδήποτε μορφής δημόσια αρχή διαχείρισης του φαινομένου.

     

    Φυσικό ή Τεχνητό δέντρο για οικολογικά Χριστούγεννα;

    Aναδημοσίευση από flowmagazine.gr

    Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές η παράδοση να στολίζονται δέντρα ή κομμάτια δέντρων υπήρχε σε όλες τις θρησκείες  από την αρχαιότητα. Στη χριστιανική θρησκεία τον 4ο αιώνα καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της Γέννησης του Χριστού και τον 8ο αιώνα στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που ήταν έλατο.

    Μάλιστα η επιλογή του έλατου έγινε από τον Άγιο Βονιφάντιο για να σβήσει την ιερότητα που απέδιδε ο κόσμος μέχρι τη στιγμή εκείνη (κατάλοιπο της ειδωλολατρίας) στη δρυ. Έτσι το έλατο έγινε σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα των Χριστουγέννων.

    Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο πουλήθηκε στη Γερμανία το 1539 και χρειάστηκαν περισσότερα από διακόσια χρόνια για να διαδοθεί το έθιμο σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε στα ανάκτορα του Όθωνα το 1833.