Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

 

Υγιεινή Διατροφή των Παιδιών

Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου,
Γεωπόνος, Γ.Π.Α., 
M.Sc.

Τα παιδιά από μικρή ηλικία πρέπει να μάθουν να τρέφονται σωστά. Οι γονείς έχουν τον πρώτο λόγο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους και μετά έρχεται το σχολείο. Η Μεσογειακή Διατροφή είναι αποδεδειγμένα σωτήρια για πολλές παθήσεις και αν ένα παιδί παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μέσω της διατροφής του, για να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει σωστά, τότε θα έχει πολλές άμυνες και αντοχές στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα σχολεία βοηθά το ρόλο των γονέων, ώστε τα παιδιά να μάθουν να καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά. Συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και διανέμονται προς αυτό το σκοπό φρούτα και λαχανικά, τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή του Σχεδίου είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καθώς και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι πολλοί, όπως η ανατροπή της φθίνουσας κατανάλωσης οπωροκηπευτικών. Η σταθερή αύξηση του μεριδίου των οπωροκηπευτικών στο διαιτολόγιο των παιδιών στο στάδιο κατά το οποίο διαμορφώνονται οι διατροφικές τους συνήθειες. Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών και κατά συνέπεια η μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας. Η επίτευξη των στόχων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των εισοδημάτων του γεωργικού τομέα, της σταθεροποίησης των αγορών και της διαθεσιμότητας των τρεχουσών και μελλοντικών προμηθειών.

Σε χώρες όπως η Αγγλία ή η Γαλλία τα τελευταία χρόνια υπάρχουν προγράμματα που επιδοτούνται από το κράτος τα οποία αφορούν στο τι τρώνε τα παιδιά στο σχολείο. Καταργήθηκαν οι “καντίνες” και σε πολλά σχολεία στήθηκαν κουζίνες όπου μάγειρες περνούν χρόνο μαζί με τα παιδιά μαγειρεύοντας. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά εξοικειώνονται με τα υλικά και μέσα από μία διασκεδαστική διαδικασία μαθαίνουν να τρώνε σωστά αλλά και την αξία του να ανακαλύπτουν νέες γεύσεις.

Οι γονείς όπως και σε άλλου τομείς, έτσι και στη διατροφή αποτελούν πρότυπο για τα μικρά παιδιά το οποία αποκτούν και χτίζουν τις διατροφικές τους συνήθειες από πολύ νωρίς.

Παρακάτω είναι ο σύνδεσμος της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 288/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 7ης Απριλίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου