Ο "ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΟΥ
ΠΑΥΣΑΝΙΑ" ΣΤΗΝ ΨΩΦΙΔΑ
Το µόνο αληθινό είναι ότι ο Παυσανίας όντως πραγµατοποίησε αυτήν τη διαδροµή και µας δίνει στο βιβλίο του "τα Αρκαδικά" ενδιαφέρουσες µυθικές, ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες. Το βιβλίο αυτό είναι η µοναδική πηγή πληροφοριών, λίγων ή πολλών, αρχαιολογικών κυρίως, για την περιοχή µας. Για το πλατάνι όµως δεν αναφέρει τίποτα.
Το πλατάνι του Παυσανία είναι φυτρωµένο σε υψόµετρο 650 µ. περίπου από τη θάλασσα. Το ύψος του ξεπερνά τα 40 µέτρα και η περίµετρός του είναι γύρω στα 8 µέτρα. Από εδώ αντικρύζεις στα βόρεια το φαλακρό Αϊ-Κωνσταντίνο του Λειβαρτζίου και την κοιλάδα του Σειραίου ντυµένη στα πράσινα. Θαυµάζεις το µεγαλείο και τη µεγαλοπρέπεια, το ύψος και τον όγκο. Όσο κι αν κουραστείς στο ανέβασµα, όταν φθάσεις στη ρίζα του πλάτανου αποζηµιώνεσαι από τον όγκο, το µεγαλείο και την επιβλητικότητά του. Αντιλαµβάνεσαι ότι δεν έχουν άδικο οι ντόπιοι να το ονοµάζουν "πλατάνι του Παυσανία" και να καµαρώνουν. ∆ίπλα του και γύρω του υπάρχει ένα σύνολο από τριάντα άλλα γέρικα, µεγάλα και εντυπωσια πλατάνια. Ο κορµός του ίσος σαν λαµπάδα, γερός, µε τεράστια κλωνάρια, ξεπερνάει όλους τους άλλους στο ύψος, τη µεγαλοσύνη και τη λεβεντιά. Έτσι, µοιάζει µε γίγαντα που τον περιστοιχίζουν, του παραστέκονται και τον συντροφεύουν τιτάνες, µπλέκοντας τα κλωνάρια τους µε τα δικά του σε ένα µεγαλειώδες αγκάλιασµα.
Όσο κοιτάζεις, όσο παρακολουθείς, τόσο γοητεύεσαι. Φοβάσαι να µιλήσεις µήπως και ταράξεις τη µακάρια γαλήνη του άρχοντα πλάτανου και του τοπίου. Πίνεις το δροσερό νεράκι από τα πόδια του και φεύγοντας νιώθεις την ικανοποίηση ότι αφήνεις πίσω σου τη µορφή του ∆ία, τις νύµφες και τις νεράιδες του δάσους, έτσι όπως ακριβώς τις άφησε κι ο Παυσανίας όταν πέρασε από εκεί πριν από 1800 χρόνια.
Το πλατάνι αυτό το θεωρούν οι ντόπιοι "ιερό", το προστατεύουν και το σέβονται.
Κείμενο: Νώντα Περ. Σακελλαρόπουλου
Απόσπασμα από το βιβλίο «Τα χωριά νοτίως του Ερυμάνθου» του Βασίλη Τακτικού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου